pwincessAJA~M-E-A!~

HAILA!

free page hit counter
online

♥ALL OF U's a PART of My BEAUTIFUL LIFE♥

Monday, January 27, 2014

EH 2014!

Salam!Ya-Allah,lama tak coret rasa hati dalam blog ni..Nak kata busy sangat tu takdela tapi jarang sangat duduk office so tak sempat nak menaip..Kat hp pun lupa nak download app blogger..Tu yang tak sompat nak berupdate..hehehe..:)..
Alhamdulillah dah nak masuk bulan February kan?Kejap nya masakan..30hb January ni genap 3bulan irfan pergi..Dalam 3bulan macam-macam aja buat untuk jadi sekuat yang aja harapkan..Dah lama aja tak jenguk pusara irfan..Kakak aja(kak qis) tak pernah sekali pun jejak kaki ke pusara anak dia arwah airine..Kakak kata,"buat apa aku pegi kalau buat itu boleh buat aku sedih dan menangis"..Betul jugak..Tak semestinya tak pergi ziarah pusara anak kita tak ingat kat anak kita kan..Lillahi sentiasa rindu..Mana ada ibu yang boleh lupakan anak dia macam tu je..Betul tak?Kalau pergi kerja pun minda duk teringat kat anak yang ditinggalkan dengan pengasuh..Rindu kan?Apatah lagi kalau anak dah takda untuk selama-lamanya..Rindu menggunung sangat taw..Tapi aja sentiasa percaya Allah adalah sebaik-baik perancang..Aja tak pernah tanya kenapa Allah uji aja,tak pernah aja mengeluh kenapa aja yang dipilih..Jujur memang hati sedih dan pasti menangis kalau ingat anak tapi aja sentiasa doa supaya Allah beri pahala disebalik rindu seorang ibu..



2013 pengalaman paling manis sebab berpeluang hamil,rasa saat baby tendang dalam perut,contraction nak bersalin dan sebagainya..Ya-Allah,rindu sangat taw..Tapi 2013 juga tahun paling mencabar untuk aja,hubby dan keluarga..Apa-apapun,ada hikmah disebalik setiap ujian dari-NYA kan?Sentiasa percaya dengan janji Allah,kerana janji Allah itu pasti..Wallahualam..:)..Aja ade pergi holiday last year,ke Hatyai and Cameron Highlands..Nanti nak update kalau berpeluang..hihihi..Masuk hari ni dah nak seminggu aja tak sihat dengan sore throat,flu,fever,headache dan lain-lain..Ujian sungguh tapi redha jelah sebab sakit kan penghapus dosa-dosa kecil!:)..Aja doakan yang terbaik untuk semua sempena tahun baru 2014 ni..Sampai ketemu lagi..

TC N bUbye 4NOW


Lots of lurv,

Friday, December 6, 2013

The Awkward Moments..

Kadang-Kadang aja rasa tak nak jumpa orang-orang yang pernah aja kenal sebelum ni..Sebab aja tak nak hadapi soalan-soalan yang boleh buat hati aja sebak dan sedih..Tapi dunia ni kecil dan ini kehidupan yang harus kita hadapi..

Semalam aja rasa macam.."Ya-Allah,adakah aku mampu hadapi dan lalui semua ni?"

Semalam punya cerita..

Aja terjumpa junior aja masa high school dulu dekat surau Kementerian Dalam Negeri(KDN) Jalan Duta..Masa tu aja nak solat zuhur..Dia tanya aja kerja kat situ ke?Aja jawab tak,aja teman ayah mertua buat passport..Dia tanya aja dah kahwin ke?Aja jawab lama dah sambil senyum..Kemudian dia kata,mesti akak dah ada baby kan..Ok,itu adalah awkward moments yang aja tak tahu macam mana nak react untuk soalan tu..Terdiam sekejap tapi aja jawab "ada,tapi anak akak dah meninggal"..Sebak dan sedih nak sebut ayat tuh hanya Allah yang tahu..Aja tahu bukan niat dia nak buat aja sedih,dia tak tahu apa-apa pun..:(

Malam tu aja ke rumah paklong&maklong aja,ade burfay celebration adik sepupu aja..Masa aja duk rancak bersembang dengan isteri kepada abang sepupu aja,jiran rumah sebelah maklong aja datang salam dan dengan excitednya tanya mana baby?Terdiam semua orang..Ya-Allah,sebak sangat hati masa tu..Another awkward moments on that day..:(..Aja telan air liur sambil cakap.."baby dah meninggal.."..Itu je aja dapat ucap..Jiran makcik aja tu pun cepat-cepat mintak maaf sebab dia kata dia lupa..Aja senyum dan taknak sambung pun perbualan selebihnya..

Malam tu juga ada nenek sedara aja,adik kepada nenek aja..Kitorang tengah duk pilih-pilih tudung(maklong aja jual..),tiba-tiba nenek sedara aja tanya.."awok ni gemuk ko ado isi lagi?"..Semua terdiam..Aja pun kelu kejap tapi aja balas balik.."mana ada isi,baru je bersalin tak sampai dua bulan pun..aja kan czer..mana pantang sangat..bengkung tak pakai,bertungku pun tak.."..Jawab smabil gelak-gelak walaupun dalam hati Allah je tahu..Anak aja baru sebulan lebih je kot meninggal..Tak sampai 2bulan lagi aja lepas bersalin..Lepas tu masa aja nak dekat balik boleh tak nenek sedara aja tuh cakap.."orang lain ade jugak tak pakai bengkung tapi tak nampak gemuk sangat"..Apa tah lagi ayat dia,aja tak berapa dengar..Tapi umi cakap,"tokcik tak tengok masa aja mengandung mulo,besar sangat.."..Aja senyum jela,salam semua orang dan berlalu pulang..Orang tua bebas cakap apa sahaja ke?Entah la,aja cuba tak ambil hati sangat..Tapi jujur,hati terluka dan terguris..:(..

Masuk dalam kereta air mata laju mengalir.."Ya-Allah,beri aku kekuatan setanding dengan ujia-MU ini.."..Balik tuh whats app ngadu kat beshtie aja(dja)..Aja tak pernah mengadu dekat sesiapa apa yang aja rasa sebab aja tak nak mengalirkan air mata depan orang lain dan aja taknak orang kata aja tak redha lagi dengan apa yang dah berlaku..Cukuplah pertikai semua tu..Aja seorang ibu..Sampai bila-bila pun takkan pernah lupa anak dia..Takkan pernah..:(..Malam tu jugak aja cerita dekat suami aja sebab aja rasa macam sedih sangat..Masa cerita okay je tapi bila part nak sebut anak meninggal tiba-tiba menangis..Suami terkejut dan dia peluk aja cakap,sabar lah..Dia kata kita kuat lalui semua ni..InshaAllah..:)

Aja tahu ade je orang czer boleh pakai bengkung after 2weeks bersalin..Tapi aja tak boleh pakai sebab dekat 40days baru kawasan melecet dekat czer aja baik..Lain orang kan lain dia punya pengalaman dan sebagainya..Masa berpantang setiap orang tak sama..Kalau ada orang masa pantang sibuk dengan baby dan jaga diri..Aja sebaliknya,aja sibuk ulang alik ke IJN sampai aja tak sempat nak fikir apa pun..Orang lain senyum tengok anak sendiri,aja pulak menangis je..Orang lain gembira duk peluk anak sambil main-main dengan anak,aja pulak hanya mampu peluk sekujur tubuh anak aja yang dah tak bernyawa..Orang lain malam-malam berjaga sebab anak lapar susu,aja pulak malam-malam berjaga sebab takleh tido duk teringat anak lepas tu menahan sakit bengkak susu..Kalau nak senarai banyak lagi..Aja tak pernah persoal kenapa Allah beri ujian macam ni,malah tak pernah sekalipun bandingkan hidup aja dengan orang lain..Cuma apa yang aja taip tuh nak orang faham yang hidup manusia tak sama..Ujian kita berbeza..

Kalau dah tahu anak kita meninggal tuh ditanya lagi kenapa,sebab apa,sakit apa dan lain-lain..Wajar tak kita tanya soalan-soalan yang boleh buat hati seseorang tuh sedih?Tolong lah hargai hati yang masih sedih ni..Jangan la tanya soalan beruntai-runtai..Belum setahun lagi..Baru sebulan lebih..Manusia perlu masa untuk terima saat sukar dalam hidup dia..So do I..Tolong la beri aja kekuatan,bukan buat aja lemah selemah-lemahnya..:(







Saturday, November 30, 2013

Home Sweet Home!:)


Alhamdulillah dah sepuluh hari pulang ke rumah sendiri..Dah mula memasak,membasuh,melipat baju dan mengemas rumah..Tapi tak la melasak sangat sebab perut masih terasa bisanya..Solat pun aja masih solat duduk..Kalau tanya aja,inshaAllah dah sihat tapi hakikatnya belum sihat sepenuhnya..Sebab luka ceaseran bukan ambil masa berbulan-bulan untuk betul-betul pulih,makan tahun-tahun la jugak..huhuhu..Jadi doctor pun dah nasihatkan aja,paling awal untuk hamil balik pun dalam 18bulan..Paling bagus 2tahun..Nak tak nak kena merancang walau ikut naluri nak mengandung dalam masa terdekat jugak sebab rindu sangat bau baby!Tapi yelah,baru 51 hari habis pantang dan baru sebulan anak aja pergi menemui sang penciptanya..So inshaAllah aja dan suami akan hidup berdua dalam setahun lebih lepas tu baru plan pasal baby..Mudah-mudahan Allah mudahkan aja untuk hamil in future..InshaAllah..Amin..:)..Aja bersyukur sebab ramai sangat orang doakan yang baik-baik untuk aja..Jazakillah!InshaAllah malaikat akan amin kan doa kalian dan apa yang didoakan tuh berbalik kepada kalian balik..:)


Alhamdulillah dalam masa sebulan arwah anak aja pergi..Dah 3kali aja ke pusara arwah..Pertama waktu hari pengebumian arwah..Kedua lepas aja habis pantang hari ke-42 dan ketiga selepas seminggu dari yang kedua..Rumah irfan dah cantik..:)..Jujur setiap kali ziarah aja tak mampu kawal air mata aja..Perasaan aja bercampur baur..Rasa gembira sangat bila tahu anak yang dikandung selama 9bulan dah bahagia di Syurga dan dia sentiasa mendoakan kedua ibubapanya..Tapi aja rasa sedih sebab aja rindu sangat dekat arwah..Kenangan 17hari sepanjang aja lawat arwah tersemat kemas diruang hati aja..Mungkin aja tak lihat arwah membesar hingga dewasa tapi arwah membesar dengan sangat aktif selama 9bulan didalam rahim aja..Mungkin sebab itu aja paling terasa kehilangan arwah berbanding orang lain..Aja cuma perlukan waktu dan masa supaya aja semakin kuat untuk hadapi ujian ini..Kadang-kadang rasa macam tak percaya aja dah pun lalui semua ini..Kalau orang tengok aja mungkin ingat aja kuat sangat sebab aja tak pernah tunjuk kesedihan aja,aja sentiasa senyum walaupun bila bercakap perihal arwah anak aja..Tapi hanya Allah tahu betapa lemahnya aja,jadi Dia beri kekuatan dalam diri aja yang tak pernah aja sedari..Aja percaya Allah tak pernah uji hamba-NYA melebihi kemampuan mereka..Hari-hari aja muhasabah diri dengan apa yang dah jadi..Aja harap semua ni akan buat aja lebih tabah dan sabar..:)


Kalau ikutkan aja masih bercuti dari berkerja tapi aja ada jugak ke office setelkan hal pembayaran gaji dan lain-lain..Kalau nak tahu,masa pantang hari tu aja sibuk buat projek dengan adik-adik perempuan aja..Alhamdulillah sekarang masih teruskan dan dapat galakkan yang memberansangkan!Umi pun join tolong..hihihi..Project buat pin tudung gunakan ribbons..Jual murah-murah dekat kawan-kawan adik lepas tu umi pun ada tolong bawak ke sekolah..Now tengah plan nak jual on9 tapi tak tahu sempat ke tidak nak membuatnya..Pelan-pelan kayuh la jawabnya..:)


Selain buat project dengan Little sisters,aja pun tengah membusykan diri dengan business online!hihihi..Aja saja buat diri sibuk supaya aja takde masa untuk duduk sorang-sorang..Bukan apa,kalau sorang-sorang nanti mula la fikir itu ini dan akhirnya sendiri sedih..huhuhu..Nak tahu aja jual ape?Boleh la like Facebook shop dan follow Instagram shop aja!Boleh cuci mata sikit!:)

Facebook: Pwincess Shop
Instagram: @pwincessshop

Sekarang ada Extra Opening Promotion!Jadi boleh la terjah FB dan IG Shop aja untuk dapatkan perfume dengan harga yang menarik!;)




Selain itu,InshaAllah dalam perancangan nak teruskan minat aja dalam bidang bakery,tapi takde hitam putih lagi cuma baru duk cakap-cakap je..Aja harap Allah permudahkan biar jadi dan berjaya!Apa yang dah berlaku ni buat aja rasa memang Allah nak bagi aja peluang buat semua ini sebab tu dia biar aja suami isteri hidup berdua buat masa sekarang..Aja jugak sedang berusaha untuk menjadi lebih baik dari segi sikap,perbuatan dan juga dari segi cara berpakaian..Aja nak diri aja layak untuk berada disamping anak aja di Syurga kelak..Doakan aja ya semua dan inshaAllah aja pun akan doakan korang semua..
May Allah grant us home in Jannah and stay happily there till no end..
InshaAllah..Amin..;)






Sunday, November 17, 2013

I hate this kind of feelings..:(

Salam,Haila!Sekarang ni aja ada satu feeling yang aja memang tak suka sangat..Sampai rasa berperang dengan hati sendiri..Apa yang dah jadi,semua ketentuan-NYA..Aja dah terima dengan hati yang redha..Alhamdulillah..Cuma sekarang ni aja tak suka bila aja ada rasa jealous..


Alhamdulillah kakak aja tengah preggy 3rd baby,so Nur Damia Sofia nak jadi kakak!:)..Sister in law aja pun tengah preggy,bertambah anak buah..:)..Dua pupu aja pun tengah preggy..:)..Cousin aja punya wife pun baru preggy,bertambah anak sepupu..Alhamdulillah im happy for them!Seriously I do!:)..Tapi as I said,at the same time i feels jealous too..Bukan sebab Allah beri mereka rezeki tapi aja cuma rasa macam I always wanted to have a child..I've waited for long time baru ada rezeki tapi dalam sekelip mata Allah tarik rezeki tu..Aja rasa kehilangan yang sangat besar dalam hidup aja..Hanya mereka yang pernah alami tahu macam mana rasa feelings tu,bercampur baur..Redha dan ikhlas tapi masih rasa kehilangan dan sedih..

Ya-Allah,tak pernah ada niat sikit pun dekat hati ni pertikaikan ketentuan MU..:(..Cuma as a human being,I feels envy to others..The feelings is out of my control..Pardon me Ya-Allah..
:(..Astagfirullah..Astagfirullah..Astagfirullah..:(

Aja sentiasa remind hati aja,Allah tak beri aja peluang bersama dengan anak aja dekat dunia yang sementara sebab Dia nak beri aja peluang bersama dengan anak aja di akhirat yang kekal abadi kelak..Setiap hari aja motivated hati aja supaya aja kuat lalui hari-hari mendatang..Kekuatan tak datang dalam a day..I need more days to become stronger as I wish..Tak sampai a month pun lagi permata hati aja pergi pada sang penciptanya..

Aja tak pernah menangis depan family aja sebab aja tak nak family aja salah sangka yang aja tak kuat lalui semua ni..Kalau difikirkan memang tak kuat tapi Allah jualah yang memberi kekuatan yang tak pernah kita jangka..Aja masih menangis bila teringat atau rindu..Aja harap Allah tak marah aja sebab adakala aja tak mampu kawal rasa hiba di hati..InshaAllah day by day aja akan cuba untuk tak menangis lagi..Senang untuk kita ucap "Aku redha dan ikhlas", "Aku tak perlu menangis kerana anak aku sedang menunggu aku di Syurga"..Tapi hakikatnya susah untuk kita praktikkan dalam sekelip mata kerana kita manusia biasa..Kita manusia yang lemah dan tak berdaya,hanya Dia yang berkuasa memberi hamba-NYA yang lemah ini kekuatan..

Ya-Allah,ampunilah aku yang tak pernah lepas dari melakukan kesilapan dan tak pernah lepas dari bergelumung dengan dosa..Ampunilah aku Ya-Allah..:(..Jadikan aku hamba-Mu yang solehah dan lebih baik dari yang sebelumnya agar aku layak untuk berada di Syurga disisi anak ku kelak..Amin...:'(



Nota Haila;Tak tahu macam mana nak luah dekat hubby atau siapa-siapa,so decide untuk luah dekat blog..huhu






 
blog template by suckmylolly.com